Deze maand kregen we hoog bezoek in fytoraffinaderij de Groeiplaats in Huissen. Wieger Wamelink van de WUR kwam op bezoek om nader te verkennen wat Natural Soil Improvement en de WUR zouden kunnen samenwerken als het gaat om voedsel produceren op Mars. Voor de WUR was daarbij vooral van belang dat zij een partner zochten met kennis van mycorrhiza en een locatie voor onderzoek. Met daarbij ook de Brickz als interessant product. Wat het is natuurlijk meer dan een grap die Tom Bade vaak maakt dat als we Mars gaan koloniseren we het beste eerst een paar ladingen Brickz vol zaden en mycorrhiza naar de Rode Planeet toe kunnen schieten zodat als wij aankomen de boontjes en tomaten al klaar staat.
https://nos.nl/artikel/597241-voedsel-telen-op-mars-mogelijk
Het bezoek was ook vanuit andere optiek geen toeval. De fytoraffinaderij als concept heeft natuurlijk veel componenten die een kas op Mars ook zou hebben: volledig afgesloten, circulair, een leven ecosysteem als basis en energiearm. Eigenlijk een gesloten systeem, maar dan waar afvalstoffen worden afgebroken en Brickz worden gemaakt. En dat heeft weer alles te maken met het concept van de circulaire kas dat Tom Bade voor LTO Glaskracht heeft bedacht en dat is uitgewerkt in het door hem geschreven boek ‘Voorwaarts Mars’. Daarom is besloten dat we concreet gaan samenwerken op onderzoeksgebied. We starten met gezamenlijke proeven en werken aan een gezamenlijk onderzoeksprogramma over mycorrhiza, voedsel en afbraak van schadelijke stoffen. Zie onderstaande link voor een artikel over het boek voorwaarts Mars in Nieuwe Oogst.
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2017/09/14/nico-van-ruiten-neemt-afscheid-van-lto-glaskracht
Over Nieuwe Oogst gesproken. Ook verschijnen we een dezer dagen zelf in dit vakblad met een artikel over ons project ABBA (Amaryllissen, Brickz, Bomen en Afvalproductie). Wij zijn groot van van ABBA dat begrijpt u. En het gaat maar door, want binnenkort zal NSI ook figureren in het programma Groene Groeiers van VNO NCW over de nieuwe fytoraffinaderij die we in Arnhem aan het ontwikkelen zijn. We zijn daar uitgenodigd door Schut Papier die ons als een belangrijke partner zien voor de productie van tree free cellulose die daar zal gaan plaatsvinden.
Ondertussen houden ons ook heel aardse zaken bezig, zoals het produceren van Brickz, de verkoop van bomen en de opmaak van het boek ‘Buiten gewoon beter’ over de economische gezondheidsbaten van Nationale Parken. En ’s nachts zijn we onder het groene lampje in opdracht van één van onze goede relaties bezig een projectvoorstel te schrijven voor een subsidieregeling. Dat is niet onze core business, maar goed schrijven en inhoudelijke kennis zijn natuurlijk geen slechte basis voor het bedenken van goede concepten en het daaruit voortvloeiende aanvragen van de subsidie.