We nemen niet mee dat Tom Bade alweer in 1988 afstudeerde op de toepassing van Ruilverkaveling om eigendoms- en beheersversnippering in natuurgebieden te verminderen en dus pleitte voor actieve inzet van het instrument (zie foto). Maar dan nog was het een jarenlange aanloop als we bijvoorbeeld het boek ‘Ruilverkaveling door een andere bril’ uit 2017 als startpunt nemen. Maar de discussie over de wettelijke ruilverkaveling als kans voor het buitengebied begint anno april 2024 gelukkig langzaam maar zeker aan momentum te winnen. Iedereen heeft het er over en de gesprekken over pilots nemen hand over hand toe. Voor de liefhebbers die zich er in willen verdiepen, hebben we ook nog een kleine compilatie gemaakt van onze Groene Kerstlezing die we over ruilverkaveling 2.0 hebben georganiseerd. Zie bijgaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=7pdxtKZ2pbU
Volharding is altijd één van de kenmerken geweest van Triple E. Ook aan de discussie over natuur en gezondheid hebben wij een bijdrage geleverd met het onderzoek en boek ‘Buiten gewoon beter’. Het zal ongetwijfeld even duren voordat wereld van de natuurbescherming door heeft dat men met de MKBA’s met hun fictieve miljarden aan besparingen op het verkeerde spoor zit en met het FBO model meer goud in handen heeft om te komen tot natuurinclusieve producten en verdienmodellen, maar dat moment komt ongetwijfeld. Zie daartoe hier de link naar het onderzoek ‘Buiten gewoon beter’ dat inzichtelijk maak hoe groot de economische gezondheidsbaten van nationale parkenzijn en hoe deze kunnen worden geoogst:
Volharding is ook echt nodig als je een fytoraffinaderij uit de klei wilt trekken. Discussies over financiering, vergunningen, marktverkenningen vergen eindeloos veel tijd. Maar we hebben binnen Natural Soil Improvement weer een kleine stap gezet in de vorm van een verkenning hoe we CO2 binnen een fytoraffinaderij op het Industriepark Kleefse Waard kunnen gebruiken voor de teelt van bomen op een mogelijk nieuw te bouwen fytoraffinaderij aldaar. Dit circulaire ketenproject van de provincie Gelderland zijn we momenteel aan het afronden en de resultaten in ieder geval positief.
Tom Bade is inmiddels met veel plezier voor een half jaar verbonden aan de provincie Flevoland als adviseur Landschap en houdt zich daar onder meer bezig met energieopslag in batterijen. In de nachtelijke uurtjes rondt hij – onder het licht van het bekende groene lampje – het boek ‘Met de stroom mee’ af. Hierin draait het om de wijze waarop onze rivierensysteem kan bijdragen aan het acute grondstoffenvraagstuk waar we mee worden geconfronteerd. Daarbinnen staat het concept ‘fluvial mining’ centraal. Ook dat hebben we al jaren geleden ontwikkeld. Ook toen was er niemand in geïnteresseerd. Maar volharding is ook hier het sleutelwoord gebleken. Het boek zal in juni uitkomen. Voor wie nu al iets meer wil weten over de visie van Triple E op de grondstoffenschaarste is er deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=JsS7ryFdPRw&t=110s
Duurzaamheid gaat over generaties, over lang termijnen. Dat wordt momenteel wel eens vergeten als we het hebben over grote transities. Wie om zich heen kijkt, ziet de termijnen waarop de milieubeweging – en soms ook bestuurders – aangeven dat dingen moeten veranderen onder het mom van urgentie irrealistisch kort worden. Dat komt het draagvlak en de uitvoering niet ten goede. Geduld en volharding zijn eigenschappen die in onze cultuur zijn ondergesneeuwd. Het zijn echter ook waarden die hard nodig zijn, willen we de problemen waar we mee worden geconfronteerd structureel oplossen.
https://natuurtijdschriften.nl/pub/579953/DLN2007108001002.pdf