Na een jaar onderzoek in het kader van het project Fiber2Fiber dat we uitvoeren in opdracht van de provincie Gelderland kunnen we constateren dat in de woorden van NIOO-KNAW ‘onze schimmels van asbest houden’. In de praktijk houdt deze liefde in dat ze de asbest afbreken. Dat dan weer wel. Ze knabbelen alles lekker op. Maar ja, echte liefde gaat nu eenmaal door de maag. ‘Nuttige krakers’, dat zijn het. En daar zijn we blij mee. We gaan nu door met de laboratoriumproeven, maar kunnen het komende seizoen ook in het veld aan de slag. Dan kunnen we kijken of onze krakers ook ondergronds hun werk goed doen. Zoals dat echte krakers betaamd, zullen we maar zeggen.
Eveneens binnen Fiber2Fiber: de inzet RWZI-slib als groeimedium voor vezelhennep en miscanthus. Beide hebben hun werk goed gedaan. Zij houden van vervuild slib en knabbelen alles lekker op, want echte liefde gaat ook hier door de maag. Wat ons betreft sprong miscanthus er wel uit qua vraatzucht. NIOO-KNAW analyseert nu de planten en kijkt wat er van de vervuiling over is gebleven. Het Kenniscentrum Papier en Karton heeft ook plantmateriaal van onze proef gekregen en onderzoekt de mogelijkheden om de vezels hoogwaardig te benutten, onder meer voor papier. Wij zijn ondertussen al weer bezig om samen met Waterschap Drents Overijsselse Delta de opgeschaalde proef voor volgend jaar uit te werken.
In het kader van onze samenwerking met Conpax hebben wij voor Landerij VanTossen Brickz geproduceerd op basis van Conpax-compost. Het betreft gecomposteerde etensresten. De Brickz zijn gebruikt voor een herinneringsboom die geplant is op een vergeten plekje in Oss, dat nu wordt omgetoverd tot een prachtig herinneringsbOss (deze naam is onze dichterlijke vrijheid).
Voor ons project in Brabant om Brickz te produceren op basis van reststromen uit natuurgebieden zijn we met Staatsbosbeheer aan het werk om te inventariseren welke stromen zij hebben en op welke manier we die kunnen gebruiken. Daarbij kijken we niet alleen naar bagger, maar ook naar riet en natuurgras.
Het project dat we uitvoeren in opdracht van de provincie Overijssel heeft ons prachtige reststromen uit natuurgebieden opgeleverd die we gebruiken voor de Brickz. Een deel ervan gebruiken we trouwens ook direct voor de teelt van bomen, zo enthousiast zijn we over het materiaal. Dat doen we om geen potgrond te gebruiken, want dat is immers niet zelden afgegraven hoogveen en heeft dus een negatieve CO2 balans. Dit nog los van het feit dat hoogveen altijd maagdelijke natuur is. De bomen doen het goed, dat kunnen we aan de wortels zien. Ze knabbelen de bagger lekker op. Want ook bij bomen gaat de liefde door de…….stam.
Binnen dit project zijn we nu ook in gesprek met andere terreinbeheerders over deelname. En dat ziet er goed uit.
Dat alles overziend begint Fytoraffinaderij de Groeiplaats goed van de grond te komen. We werken hard aan de database van het mycoretum en we zullen onze activiteiten uitbreiden naar een naastgelegen buitenterrein waar we nog wat ruimte hebben.
Tenslotte werken we hard aan het ontwikkelen van een module voor de online verkoop van Brickz. Iets dat we op termijn ook willen doen voor de boeken die wij in de loop der jaren hebben gepubliceerd en nog beschikbaar zijn.
Ook belangrijk: het jaarplan voor 2020 is afgerond, dus die routeplanner staat ook al aan. Volg ons komend jaar ook op:
https://www.linkedin.com/in/tom-bade-148902a/?originalSubdomain=nl
https://nl-nl.facebook.com/tripleee.nl/
Aldus, kunnen we constateren dat 2019 een prachtig jaar was en dat we vol goede moed het nieuwe jaar tegemoet gaan. Wij wensen iedereen prettige feestdagen met lekker eten, want een echt kerstfeest gaat door de maag. Dat is nu eenmaal traditie. En daarna weer flink trainen om alle kilo’s weer af te breken, want daar hebben we helaas nog geen schimmels voor ontwikkeld.