Februari is voor veel mensen de tijd dat ze de zon opzoeken, zowel in het verre zuiden als in de Alpen op de lange latten. Voor degenen die thuis zijn gebleven is februari 2020 vreemd genoeg de maand waarin de lente is begonnen. Ook bij ons. In het mycoretum staan de planten al in bloei en zoemen de bijen van onze buurman al vrolijk rond op zoek naar water om de suikers in hun raten op te lossen die ze na hun ‘winterslaap’ hard nodig hebben (zo is ons uitgelegd).
De lente is ook voor ons goed begonnen. Met onze partners van Wereld van Papier en het Kenniscentrum Papier en Karton hebben wij een nieuwe opdracht gekregen in de vorm van een MIT subsidie. Het gaat om het project ‘B3TC, Bio Technologische Conversie’. Daarin werken we ook samen met Outlander Materials en de bierbrouwerij Vet en Lazy, beide gevestigd in Blue City in Rotterdam. Onderdeel van het project is dat we reststromen uit bier gebruiken in onze Brickz (die we uiteraard de werknaam ‘Beer Brickz hebben meegegeven) en waarmee we dan hop gaan telen die weer wordt afgenomen door Vet en Lazy. Circulairder krijg je het niet.
We hebben al met elkaar afgesproken dat we weer een oogsteest gaan organiseren, waar dit keer dus niet alleen de miscanthus voor het project Fiber2Fiber zal worden geoogst, maar voor B3TC dus ook de hop. En dat vieren we dan natuurlijk met een lekker biertje. De datum voor het oogsteest is vastgesteld op donderdag 15 oktober vanaf 14.00 uur. Het programma wordt de komende tijd uitgewerkt.
In ons fraaie mycoretum organiseren we de komende tijd sowieso regelmatig picknicks met relaties met als werktitel “Onder de druiven’, naar de naam van camping ‘Unter den Trauben”aan het Comomeer waar Tom Bade in de vroege jaren zestig als klein kind zijn vakanties doorbracht.
Voor het project Fiber2Fiber gaan we een tweede teeltseizoen in waarbij we de schimmels die asbest afbreken nu gaan toepassen in veldproeven en waarbij we met het RWZI slib in de fytoraffinaderij op grotere schaal testen gaan doen om dit te gebruiken als substraat voor de teelt van biomassa.
Voor ons project in Overijssel gaat NIOO-KNAW de resultaten van de proeven monitoren en gaan we samen met Landschap Overijssel onderzoeken waar en hoe we de bomen die we hebben gekweekt op reststromen uit hun natuurgebieden weer in natuurgebieden in Overijssel kunnen planten. Ook dat is 100% circulair.
De Fytoraffinaderij de Groeiplaats breidt zelf ook uit. Samen met kwekerij Hendriksen nemen we een groot veld dat naast de kassen ligt in gebruikt als teeltplaats voor inheemse bomen. Ook daar kunnen uiteindelijk een kleine 20.000 bomen staan, waarmee Triple E natuurlijk volkomen CO2 positief draait.
Met de Nationale Boomfeestdag zijn we bezig om te kijken of we het feest kunnen verrijken met het aanbrengen van Brickz in de plantgaten en in de tussentijd hebben we ook nog voor Glastuinbouw Nederland bijdragen geleverd aan het verbeteren van hun jaarplan.
Wij verwachten dat de komende weken nog wat nieuwe projecten zullen ontspruiten die ons bedrijf verder doen opbloeien. Daarover zult in in de komende nieuwsbrieven zeker meer lezen. Voor de rest rest ons niets anders dan dit veel te vroege voorjaar te omarmen en er net als al het andere leven gewoon het beste van te maken.