0

Your Cart

No products in the cart.
Triple E
nieuwsbrief februarie 2021

Het is januari en we zijn natuurlijk druk bezig met de jaarcijfers over 2020. Het is namelijk een gezonde traditie dat wij onze jaarrekeningen in mei/juni afgerond en ingediend hebben.  De duurzaamheid moet immers goed in de boeken staan en uit de cijfers blijken.

Dat is zeker ook het geval wat betreft de boeken die zullen verschijnen als resultaat van de onderzoeken die wij uitvoeren voor het Goois Natuurreservaat en de Dierenbescherming. Ook hier zullen de resultaten over respectievelijk de Gooise groene baten en verjagen als nieuw concept voor het beheer van wilde dieren in het buitengebied goed in de boeken moeten komen te staan. Het is een goede traditie dat wij garant staan voor verrassende innovaties, goede verhalen, verrijkt met goed doorwrochte cijfers.

Ook wat betreft de Brickz boeken we vooruitgang. Als onderdeel van een project dat we uitvoeren met een bijdrage van de provincie Gelderland zijn we een geautomatiseerd systeem aan het ontwikkelen waarmee we de samenstelling van onze Brickz exact kunnen bepalen. Niet alleen wat betreft de chemie, maar vooral ook wat betreft het in te brengen leven (schimmels, biologische bestrijders, e.d.).

We hebben al een aanzet gemaakt in onze webwinkel, waar iedereen Brickz op maat kan bestellen (www.tripleee.nl/product/brickz/), maar met dit systeem kunnen we echt de samenstelling op basis van de aanwezige materialen gaan berekenen. Helemaal op wens van de klant. Het systeem wordt gebouwd door Ebo Dam van Desto, waarmee we ook samenwerken in het project Met Gemak Duurzaam. En we werken nauw samen met onze vaste partner NIOO-KNAW. Ook dat is al min of meer een traditie geworden.

Binnen het project Fiber2Fiber zijn we natuurlijk nog steeds bezig om asbest af te breken met behulp van mycorrhiza en we waren het afgelopen jaar ook al voorzichtig begonnen om te onderzoeken of we PFAS op een soortgelijke manier kunnen afbreken. Komende tijd krijgt deze onderzoekslijn een enorme impuls omdat het Westerdijk Instituut aan boord is gekomen van de alliantie (www.wi.knaw.nl). Weinigen kennen dit instituut, maar dat is onterecht, want als het gaat om kennis van schimmels staat het Westerdijk Instituut eenzaam aan de top in de wetenschappelijke wereld. Ook hebben zij de grootste schimmelcollectie ter wereld. Het kan niet anders of daar zit een soort tussen die ontzettend van PFAS houdt.

In het kader van het project Met Gemak Duurzaam krijgt de productielijn waarmee we papieren disposables en miscanthus kunnen raffineren langzaam maar zeker vorm. Het onttrekken van vezels en cellulose voor de papierindustrie lukt al en samen met het Kenniscentrum Papier en Karton wordt door Conpax en Desto nu ook gewerkt aan de modules die gericht zijn op het onttrekken van suikers en eiwitten aan de reststromen.

We gaan binnenkort ook een keer proefdraaien met natuurgras. Want het concept Van Berm tot Bladzijde zoals we dat voor Rijkswaterstaat hebben ontwikkeld, daar zijn we zelf misschien nog wel het meest enthousiast over. En dus ligt het voor de hand dat we dat ook zelf oppakken.

We zijn ook druk bezig met het organiseren van een symposium voor het project ‘Bagger, maaisel en plagsel als regionale bodemverbeteraar op basis van Brickz’ dat op 23 maart zal plaatsvinden. Dat moeten we dit keer voor het eerst digitaal organiseren. Daarin hebben wij zeker geen traditie, dus dat wordt spannend.

Het project is geweldig verlopen en we gaan in de toekomst structureel samenwerken met Landschap Overijssel, gericht op het verwerken van reststromen uit hun natuurgebieden in onze Brickz. Ook de resultaten van het onderzoek naar de effecten van de Brickz op de groei van de bomen, zowel in bossen als bij telers, zijn spectaculair en zullen daar worden gepresenteerd.

Rob Wolters is onze dagvoorzitter. Het symposium zal worden uitgezonden vanuit ons mycoretum en het kan niet anders dan dat het een prachtige uitzending wordt met dit unieke ecosysteem als decor. Het symposium is alleen toegankelijk voor genodigden.

Met de lente op komst zijn we druk bezig met het oppotten van de nieuwe generatie bomen. Dat is zwaar werk, maar we verheugen ons nu al weer over de groene weelde die de komende maanden te zien zal zijn in de kas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk andere nieuwsbrieven:

×