Het was Einstein die ooit zei dat verbeelding belangrijker is dan kennis. Wij van Triple E verbeelden ons niet veel, maar weten we dat we binnen onze business unit Natural Soil Improvement veel kennis hebben ontwikkeld op het gebied van mycorrhiza en bodembeheer. Al die kennis hebben we niet alleen ontwikkeld. We hebben een netwerk van geweldige partners waarmee we al jarenlang samenwerken: NIOO-KNAW, SGI Compliance, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Grondslag, Hogeschool Zeeland, Paper Innovator, Bavaria. We zijn trouwens geen allemans vriendjes: wederzijds vertrouwen en wederkerigheid staan centraal. Dat hebben we in de loop der jaren wel geleerd. Tegen deze achtergrond zijn wij ook enorm trots dat we deze maand een samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend met het Westerdijk Instituut. Dit onderdeel van de KNAW staat immers wereldwijd op eenzame hoogte als het gaat om kennis van schimmels. Het Westerdijk Instituut is halverwege het project Fiber2Fiber ingestapt om te onderzoeken of schimmels PFAS afbreken. Dit als aanvulling op het onderzoek dat zusterinstituut NIOO al deed naar de afbraak van asbest.
De resultaten die op 15 december op het symposium Afbraak is Afbraak worden gepresenteerd schetsen een hoopvol beeld voor de toekomst. Maar wij hebben dus eens samenwerkingsovereenkomst met het Westerdijk Instituut voor langjarige samenwerking onder de titel ‘Breaking Down Complex Moleculair Structures by means of Mycorrhiza and other Fungi’. Het gaat dan dus om het afbreken van milieuschadelijke stoffen met behulp van schimmels. Daarmee wordt natuurlijk de basis onder onze kennisopbouw onder fytoraffinage als innovatief product verder versterkt. Onderstaand filmpje maakt duidelijk hoe het werkt:
Maar de grote truc is natuurlijk om de kennis om te zetten in producten, en dan ook nog producten die goed verkopen. Daarom is het goed te weten dat we deze maand ook druk bezig zijn met de productie van Brickz voor stichting Twickel. De reden voor deze grote bestelling was dat de bomen die ooit in het kader van een eerder onderzoek waren voorzien van Brickz zich toch wel opvallend beter ontwikkelden dan de bomen zonder Brickz.
Kennis is macht, zo luidt het gezegde. Maar de verbeelding mag natuurlijk soms ook wel aan de macht zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Bavaria waar we werken aan de realisatie van een fytoraffinaderij met als modules, de productie van Brickz, een mycoretum, de teelt van bomen en fytoraffinage met mycorrhiza en miscanthus. De bijgevoegde beelden laten zien hoe een en ander er ongeveer uit gaat zien.
Recent hebben we ook een samenwerkingsovereenkomst van Industriepark Kleefse Waard en Veolia ondertekend om ook hier een fytoraffinaderij op te zetten. Arnhem dus. Dat zou een mooie thuisbasis kunnen worden. Met de kennis van nu moet dat lukken en met de kennis die we de komende jaren zullen ontwikkelen, moet het mogelijk zijn om op nog meer plaatsen een bijdrage te leveren aan het oplossen van complexe verontreinigingsvraagstukken middels fytoraffinage.
Kortom, wij maken kennis met onze partners en wie kennis met ons en onze partners wil maken: kom naar ons congres Afbraak is Afbraak en schrijf u in via onderstaande link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdPYtdHX0-The5puJVEm2IaSQcsrbjE6zZUhrSDv7GMkairJg/viewform