0

Your Cart

No products in the cart.
Triple E
nieuwsbrief juni 2021

Ecologie en economie staan altijd centraal binnen Triple E. Begonnen in 2006 als consultancy organisatie met als core business het in kaart brengen van de economische baten van natuur en landschap zijn we anno 2021 nog steeds in de bloei van ons bestaan en groeien we door. Sommige dingen zijn daarbij echter niet veranderd. Zo heeft het Kenniscentrum Natuur en Economie van Triple E in de maand mei een rapport opgeleverd voor het Goois Natuurreservaat, waarin we een geheel nieuwe financieringsopzet voor de organisatie hebben opgezet.

Het is een volkomen nieuwe en unieke invalshoek die we hebben aangehouden, waarbij betaling op basis van (geleverde) ecosysteemdiensten centraal staat. Concreet: financiering op basis van de toegevoegde waarde van de Gooise natuur aan vastgoed, waterberging, waterzuivering en bijdragen aan toerisme en recreatie. Dat is nodig, want het Goois Natuurreservaat wordt nu gefinancierd door de deelnemende gemeenten en provincie en wordt daar in de jaarlijkse begrotingsdiscussies vooral gezien als een (lastige) kostenpost. Wij tonen aan dat het Goois Natuurreservaat belangrijke economische baten genereert en stellen voor dat de organisatie daar ook de vruchten van gaat plukken.

Het verhaal is niet vastgelegd in een mooi boekje, daarvoor was het budget niet toereikend en de materie te technisch. Een mooi boekje wordt wel opgeleverd als resultaat van de studie die we hebben uitgevoerd voor de Dierenbescherming. Dit boekje gaat over verjaging als volwaardig instrument voor en duurzaam en diervriendelijk natuurbeheer in het buitengebied en een innovatieve financieringsstructuur dat voor verjagen zou kunnen worden toegepast.

Groei en bloei staan ook in andere onderdelen van Triple E centraal. Binnen Natural Soil Improvement bijvoorbeeld. Daar wordt momenteel hard gewerkt aan het in toom houden van de bomen die we telen en van de natuur in het mycoretum. Snoeien als core business van Triple, wie had ooit gedacht daar we daar naartoe zouden groeien.

Maar we groeien ook in meer overdrachtelijke zin. Zo gaan we samenwerken met Waterschap Delfland bij het zoeken naar nuttige toepassingen voor verzilt riviersediment. En we hebben een opdracht van TEAL om onderzoek te doen naar de effecten van het gebruik van mycelium als grondstof voor grafkisten en urnen.

Na het succes van het symposium ‘Van Hei tot Hazelaar’ gaan we nu op 14 september een tweede online symposium organiseren: ‘Van Voedselarm tot Vezelrijk’. Dit symposium staat in het kader van het project Fiber2Fiber en gaat over het afbreken van asbest en PFAS met behulp van mycorrhiza, en over het gebruik van RWZI-slib als substraat voor miscanthus in gesloten omstandigheden. Ook wordt binnen dit project gekeken hoe de vezels van de miscanthus gebruikt kunnen worden voor de productie van papier. Uitnodiging geschiedt op persoonlijke basis.

En aangezien in het mycoretum de hop en de druiven ook hard groeien hebben we met onze partner Vet en Lazy besloten dit jaar twee (!) oogstfeesten te organiseren (voor de hop en de druiven). De betaling bestaat uit een paar biertjes als beloning, met als gevolg dat we nu al helemaal vol zitten.

Ach en juni is ook de maand waarin we altijd de vruchten plukken van harde werk van het voorgaande jaar, en wel in vorm van het jaarverslag. Onze accountant FI Control is er weer druk mee geweest, maar de resultaten mogen er zijn. Zelfs in tijden van corona stond alles in groei en bloei bij Triple E. Snoeien is in dit geval niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk andere nieuwsbrieven:

×