In het kader van Fiber2Fiber hebben we binnen Natural Soil Improvement de afgelopen maanden met de hele alliantie hard gewerkt aan het verwerken van de resultaten van de proeven van het afgelopen groeiseizoen. Dat was wel even flink kauwen op de uitkomsten van de proeven. Het gezegde luidt misschien wel ‘meten is weten’, maar dan moet je eerst wel weten wat je meet.
Maar als de resultaten dan uiteindelijk beschikbaar zijn en ze zijn goed, dan smaakt dat naar meer. Vandaar onze lentekriebels: we kunnen gewoon niet wachten met planten planten om de volgende ronde testen uit de Huissense klei te trekken. Nou ja, klei is niet helemaal de juiste term.
De eerste positieve resultaten betreffen het gebruik van RWZI slib als substraat voor de teelt van miscanthus, de proeven die we uitvoeren met het waterschap Drents Overijsselse Delta. Daarbij zien we inderdaad dat de planten met behulp van mycorrhiza hun werk goed doen en schadelijke stoffen afbreken tot voor de plant nuttig stoffen waarop deze lekker kan groeien. Die lusten er wel pap van. Voor komend jaar komt hier nog als aandachtspunt bij hoe de rhizosfeer in de pot zich gedurende het groeiseizoen ontwikkelt. Dat gaat NIOO-KNAW onderzoeken.
Ook de resultaten ten aanzien van de het afbreken van asbest zijn positief en dit jaar willen we aan de slag met een veldproef om te kijken of de schimmels ook in de buitenlucht de asbest opknabbelen.
Nieuw is dat we hebben geconstateerd dat we ook in staat zijn om PFAS af te breken in de bodem. Dat is verrassend omdat vooraf natuurlijk wel de vraag was of PFAS voor de planten wel genoeg ‘voedingswaarde’ had om daadwerkelijk te worden opgepeuzeld. Maar ons motto voor de proeven is nu eenmaal dat de plant moet eten wat de pot schaft…en dat blijkt te werken. Dat alles heeft ertoe geleid dat we binnen de alliantie nu gaan samenwerken met het Westerdijk Instituut die de afbraak van PFAS door mycorrhiza verder zal gaan onderzoeken.
De resultaten van ons project ‘Bagger, maaisel en plagsel als regionale bodemverbeteraar op basis van Brickz’ gaan we op 23 maart presenteren op een digitaal symposium. Dat doen we vanuit ons mycoretum, dat er nu al prachtig bij ligt en waar we heel smaakvol de wijngaard Corona proof hebben ingericht. We hebben nu in totaal 35 deelnemers, allemaal uit ons eigen netwerk, waarmee we interactief aan de slag gaan om te kijken of de resultaten ook voor hen nuttig kunnen zijn.
Belangrijke voortgang wordt ook geboekt met het project ‘Met Gemak Duurzaam’, waarbij we onder meer samen met Conpax papieren disposables raffineren om hier naast de vezels, ook de suikers en de eiwitten uit te winnen. Ebo Dam van Desto heeft een hele proefopstelling gemaakt met aan het einde onze composter genaamd ‘Holle Bolle Gijs’ die de reststromen verteert tot potgrond waar wij onze planten op telen en Brickz van maken. Helaas voor Holle Bolle Gijs blijkt uit de proeven dat Ebo goed in staat is om eerst alle lekkers uit de disposables te halen.
Tenslotte het project Biologische Conversie waarin we samenwerken met Wereld van Papier, bierbrouwerij Vet en Lazy en Oultander Materials. Hier hebben we als proef hop geteeld op Brickz gemaakt van bierborstel en andere reststromen. De hop is vervolgens geoogst en gebruikt in het bier van Vet en Lazy. We hebben het resultaat van deze proef helaas nog niet kunnen proeven. Maar we hebben de smaak goed te pakken en dit jaar gaan we opschalen, waarbij we ook gaan samenwerken met Bavaria.
Kortom het is duidelijk: over smaak valt te twisten, maar over onze proefresultaten niet.