De natuur kent geen lock down: het is lente en dus alles knalt werkelijk weer de grond uit. Dat kunnen we overal zien. Ook op Fytoraffinaderij de Groeiplaats kunnen we de opbloeiende natuur nauwelijks in bedwang houden. Groeien, bloeien en snoeien, dat is waar het in het voorjaar allemaal om gaat. Ook binnen Triple E trouwens: letterlijk en figuurlijk. Ook wij groeien deze lente volop. Zo hebben we nu de buitenruimte die jarenlang braak lag in gebruik genomen voor de opslag van onze grondstoffen en de teelt van inheemse bomen. Dat is vooral ook een onderdeel van ons project in Overijssel , waarbij reststromen uit natuurgebieden omzetten in Brickz en bomen.
Ook bloeien we in deze lente volop. Dat heeft vooral te maken met een aantal nieuwe ideeën dat we hebben rond de verschillende Brickz en waarvoor we aan het kijken zijn of we die kunnen patenteren. Snoeien is daarentegen nog steeds in term die bij ons in het bedrijf gelukkig vooral letterlijk moet worden genomen. En daar hebben we een dagtaak aan.
Ondertussen gaan onze projecten gewoon door. Voor Fiber2Fiber zijn we druk bezig met de proeven die zijn gericht op het toepassen van RWZI slib als substraat voor de teelt van biomassa. We gaan de tweede ronde testen in, waarbij we vooral ook gaan opschalen. Met NIOO-KNAW en KIWA gaan er door met het verbeteren van de afbraak van asbest door mycorrhiza. Voor ons project B3TC zijn we onder met Wereld van Papier bezig met ontwikkelen van Brickz voor hop op basis van restproducten uit de bierproductie. Ons motto daarbij is: Leven in de brouwerij is Leven in de bodem.
Voor ons project in Overijssel zijn we nu vooral ook bezig met het telen van bomen met substraat en Brickz uit Overijssel. Roy Schuurman van Bosbalans heeft een rondje gemaakt langs de projecten waarbij Brickz zijn toegepast en alles bomen staan er prachtig bij en in vrijwel gevallen ook nog eens (veel) beter dan de bomen waarbij geen Brickz zijn toegepast. Voor onze opdracht in Brabant onderzoeken we de samenwerking met Centrum Frits en hebben we met Staatsbosbeheer een businessplan voor de Brickz opgesteld. Kortom, we liggen op koers.
De gevolgen van de Coronacrisis kan niemand overzien. Maar we kunnen wel overdenken hoe we hier beter uit gaan komen: als mens, als bedrijf, als land. Welke wegen gaan we bewandelen? Dat duurzaamheid een onderdeel van onze route zal zijn, is duidelijk. Maar voor degenen die zich bezighouden met natuur, milieu en duurzaamheid zijn het dan wel tijden om eens goed te reflecteren over wat nu de juiste maatregelen zijn: bijvoorbeeld om de gevolgen van de klimaatverandering te pareren. Daar zitten ernstige weeffouten in. Iets waar wij trouwens al in het boek Het Energielandschap uit 2009 op hebben gewezen. Maar een boek is ouderwets, tegenwoordig kijken we liever naar een documentaire op youtube. Maakt niet uit, wel medium wordt gebruikt en of het wat te laat is, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald.
Wij bewandelen zoals altijd onze eigen eenzame weg (om het maar eens in Bommeltermen te verwoorden), waarbij we soms omkijken en dan een foto zien uit mei 2014, genomen in Schotland. Een periode toen Triple E zich ook op een kruispunt bevond. Omkijken doen we niet, want het beste komt nog. Daarom zijn we nu in het voorjaar al bezig met het jaarverslag uit 2019, dat we begin juni al klaar hebben. Niet om terug te kijken, maar als fundament voor de toekomst. Dat we weten waar we staan. Zelfs het jaarplan voor 2020 staat al in de grondverf. Kortom, we overzien alles, overdenken veel, maar als het gaat over wegen, houden we ons in deze barre tijden wel vast aan wat sinds 1977 het lijfdicht van Tom Bade is en wat we iedereen in deze bijzondere tijden kunnen aanbevelen als leesvoer:
Muurbloem
er zijn vele wegen
maar de juiste weg
is de weg er tegen
niet de weg er onder
dat is onderkruiperij
niet de weg er over
dat is pluimstrijkerij
maar de weg er tegen
tegen alle wegen in
en dat is van mijn wijsheid
nog maar het begin
Bertus Aafjes