Wij van Triple E hebben wat met het landschap. Zo hebben we landschapsfondsen opgezet, landschapsveilingen georganiseerd, het product landschapsbenzine bedacht en het energielandschap bedacht en op de kaart gezet. Maar de afgelopen weken belandden we onverwacht vaak in het medialandschap. Natuurlijk bekend als leefgebied van de persmuskiet, het blaaskaakje en de ijdeltuit. Maar gelukkig zijn er ook plaatsen waar met kennis van zaken wordt gesproken over zaken als circulariteit, natuurbescherming of duurzaam bodembeheer: en dat is onze habitat.
Het medialandschap dus. Toch beginnen we in Noordeloos in het veenweidelandschap. Want al jarenlang pleit Tom Bade voor de herintroductie van…..de ruilverkaveling. Daar werd je heel lang niet heel populair mee. Zeker niet in ‘groene kringen’. Want daar heerst toch over het algemeen het idee dat door een halve eeuw ruilverkaveling het Nederlandse cultuurlandschap naar de knoppen was geholpen. Onder boeren was het instrument overigens ook lang niet populair. Het had weliswaar de landbouw gemoderniseerd, maar daar waren we te lang mee doorgegaan. Bovendien de tijd dat de overheid zich moest bemoeien met zaken als voedselvoorziening was toch wel voorbij. De markt kon dat veel beter en moest haar heilzame werk maar doen.
Wie anno 2024 door de ontwikkelingen in het Nederlandse landschap ziet, moet constateren dat – ondanks dat het zelfs feitelijk onjuist is – de degradatie van het Nederlandse landschap eigenlijk zonder ruilverkaveling nog veel beter en nog veel sneller gaat. Het is op steeds meer plaatsen geen pretje meer om doorheen te fietsen.
En wat betreft de werking van de markt. Wie de boeren aan de keukentafel in alle openheid spreekt hoort de heimwee over de tijd dat we nog productschappen hadden die je belangen vertegenwoordigden en een Dienst Landelijk Gebied waarmee je zaken kon doen. Ja, zelfs de goede oude Dienst Landbouwvoorlichting komt soms voorbij, want daar stak je nog wat van op. Dat overheid en markt moeten samenwerken en niet tegenover elkaar moeten staan, wordt dagelijks steeds pijnlijker duidelijk. Dus pleit tot Tom Bade al jaren voor het actief oppakken van de ruilverkaveling. Zoals in dit artikel uit 2008, geschreven met Harry Boeschoten van Staatsbosbeheer.
Daarnaast heeft hij in 2016 in een opdracht van het Kadaster het concept 3D ruilverkaveling ontwikkeld en uitgewerkt in het boek ‘Ruilverkaveling door en andere bril’. Wie meer wil weten over het concept en ruilverkaveling in het algemeen, kijk naar dit informatieve filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=rkzjWLwTT14
Het tijd begint gelukkig te keren. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het vastlopen van alle beleidsambities voor het buitengebied en het hierboven geschreven feit dat het landschap vooral ook zonder ruilverkaveling een zooitje aan het worden is. Deze ecologische, economische, landschappelijke en maatschappelijke afkalving van de kwaliteit van het buitengebied moet worden gestopt en dat wordt door iedereen erkend.
Maar ook het aflatende pleiten voor herintroductie ruilverkaveling begint zijn vruchten afgeworpen. Het laatste duwtje in de goede richting kwam op 17 maart toen Tom Bade optrad in een uitzending van Vroege Vogels, samen met Teunis Jacob Slob en Marco van Beek, die zich beiden ook al jaren inzetten voor herwaardering van het instrument ruilverkaveling. Het onderwerp van de uitzending: ruilverkaveling 2.0 als instrument om onder meer weidevogels te redden. Weidevogels als eindproduct van een ruilverkaveling, het kan verkeren.
Maar er was meer. De papieren krant, de digitale krant , analoge radio, digitale radio en podcasts: de afgelopen weken was Triple E overal leesbaar, hoorbaar en zichtbaar. Zo was het druk in de media met de innovaties van Natural Soil Improvement. In Nieuwe Oogst stonden we met een prachtig artikel over het project ABBA (Amaryllissen, Brickz, Bomen en Afvalreductie).
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/02/27/boomwortels-floreren-dankzij-amaryllisblad
Een mijlpaal was verder ook het optreden van Tom Bade bij New Business Radio. Daarin wordt uiteengezet op welke manier de nieuw op te richten fytoraffinaderij op IPKW in Arnhem cellulose gaat produceren op basis van bermgras en miscanthus. Zie bijgaande link naar de podcast:
https://newbusinessradio.nl/artikel/3423/een-duurzame-toekomst-voor-papierproductie
Maar na al deze omzwervingen in het medialandschap, staan de komende weken toch weer gewoon in het teken van het in stilte werken in de kas en het in de nachtelijke uren schrijven van boeken……….. onder het bekende groene lampje.