De belangrijkste taak van een overheid is het bieden van zekerheden, zodat het economische en maatschappelijke verkeer soepel verloopt. Daartoe behoren onder meer heldere en eerlijke eigendomsrechten, adequate vergunningen en eenduidige handhaving. Dat is de basis voor welvaart.
Alleen al als we ons beperken tot het natuur- en milieubeleid dan zien we dat onze overheid hierin faalt. De stikstofwetgeving is ronduit slechts ingevuld, maar wordt bovenal niet gehandhaafd. Maar dan mag Schiphol wel zonder vergunningen opereren en moet de Formule 1 worden vrijgesteld, maar moet de landbouw wel keihard worden aangepakt. Willekeur tiert welig. Maar economen weten: de welvaart verdwijnt waar willekeur verschijnt.
Ook in het werkveld waarin wij opereren zien we willekeur en wetteloosheid. In een documentaire van Zembla zagen we dat vervuilde bagger wordt gebruikt om zandplassen te ‘verondiepen’, want dat zou goed zijn voor de natuur. Dat kan: als het sediment schoon is. Maar dat is niet het geval. Ook (zwaar) verontreinigde bagger wordt in putten gestort. Het materiaal werd zelfs uit België naar Nederland gescheept. Zie her de link naar de uitzending.
https://www.npostart.nl/zembla/26-09-2019/BV_101393879
Wij gaan door de ontwikkeling van duurzame toepassingen voor bagger in de vorm van onze Brickz. Daarin worden we wel weer ondersteund door de overheid. Maar op een hoger schaalniveau moeten we wel gaan beleven dat het storten van bagger moet worden afgeschaft. Het boek dat Tom Bade en Peter Paul Witsen hebben geschreven en wordt uitgegeven via uitgeverij BLVLD handelt juist over deze transitie.
https://www.blikvelduitgevers.nl/shop
Het ontwikkelen van Fytoraffinaderij de Groeiplaats gaat gelukkig voorspoedig. Volgend jaar zullen we samen met Kwekerij Hendriksen de teelt van bomen op een substraat van/met riviersediment. Maar momenteel zijn we vooral druk bezig met het leveren van bomen, hoewel we ondertussen ook een kantoor hebben ingericht waar we lekker kunnen werken. De productie van de Brickz gaat gestaag voort met onder meer leveringen voor Landerij VanTosse en Boomkwekerij Rendering.
https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/zomerportret-groene-ondernemer-tom-bade
Op donderdag 26 september hebben wij op Fytoraffinaderij de Groeiplaats een oogstfeest gehouden als onderdeel van ons project Fiber2Fiber. Wat we daar primair hebben geoogst, zijn de miscanthus en de vezelhennep die we kweken op RWZI slib om te kijken of die op enigerlei wijze zouden kunnen worden gebruikt als substraat voor het telen van vezelgewassen. En dat ziet er geweldig uit: de planten doen precies wat ze moeten doen. Ze groeiden voorspoedig en worden de komende weken ontleed om te kijken wat ze allemaal naar binnen hebben gewerkt en (vooral ook) hebben afgebroken.
Maar het grootste nieuws kwam van NIOO-KNAW en KIWA die beiden de proef die wij eerder hadden gedaan hebben herhaald en beiden (afzonderlijk) hebben geconstateerd dat onze schimmels asbestvezels afbreken. Het was zelfs zo dat Paul Bodelier van NIOO-KNAW aangaf dat ‘onze schimmels van asbest houden’. Dat is dan toch goed nieuws, want als we asbestverontreiniging in de bodems kunnen aanpakken, is dat een belangrijke bijdrage aan onze welvaart, want dan kunnen we gewoon aan de wet voldoen zonder dat we het materiaal illegaal in een put storten.