Deelnemen is belangrijker dan winnen, zo luidt het gezegde. Maar eerlijk is eerlijk: toen we eenmaal waren genomineerd, wilden we ook wel winnen. Dus daar zaten we dan gespannen voor (of achter) ons scherm, want de Rural Inspiration Awards van de EU werden dit jaar digitaal uitgereikt. Het project van ons dat was genomineerd, was ‘Bagger, maaisel en plagsel als regionale bodemverbeteraar op basis van Brickz’ dat we in Overijssel uitvoeren. Via onderstaande link is de gehele prijsuitreiking te volgen, maar vanaf minuut 18 komt ons project aan de beurt en kunt u de ontknoping en ontlading zien.
https://enrd.ec.europa.eu/news-events/news/rural-inspiration-awards-2020-meet-winners_en
Concreet houdt het project in dat we reststromen uit natuurgebieden gebruiken om Brickz van te maken, die we vervolgens weer gebruiken bij het planten van bomen. Een deel van de reststromen wordt daarbij ook direct gebruikt om bomen te telen die eveneens weer worden geplant. Dat is 100% circulair en het mooie is dat de reststromen gratis kunnen worden afgeleverd, waardoor de natuurbeschermingsorganisaties geld besparen. Op deze link van Vroege Vogels is een item te beluisteren waarin het project helder wordt beschreven.
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/bagger-en-maaisel-als-bodemverbeteraar
Onze dank gaat natuurlijk uit naar onze projectpartners: Landschap Overijssel, de provincie Overijssel, Kwekerij Decohof Overgoor, Kwekerij Rendering, Kwekerij Hendriksen, Bosbalans, NIOO-KNAW en waterschap Drents Overijsselse Delta. Zij maken immers het project tot een succes. Het leuke is dat we daarmee een alliantie hebben opgebouwd die nu echt fungeert als een keten: precies wat nodig is om de transitie naar een circulaire economie en duurzaam bodembeheer mogelijk te maken. Recent is ook Natuurmonumenten aangesloten, waarmee het project nog een extra stevige impuls heeft gekregen.
Belangrijke partners die meer in de sfeer van promotie, communicatie, ICT en uitgeven van boeken hebben bijgedragen zijn: Uitgeverij BLKVLD en NinePixels. Wat betreft de strakke financiële en administratieve afhandeling moeten we de firma’s Deshimax en FIControl ook zeker noemen.
Het project zal worden afgesloten met een symposium waar we de resultaten zullen presenteren. Inmiddels zijn we dus ook bezig in Brabant met een soortgelijk project met Staatsbosbeheer als partner. En ook hier wordt succes geboekt en beginnen de contouren van een tweede fytoraffinaderij zich af te tekenen. Voor wie meer wil weten over het concept van de fytoraffinaderij zoals we die in Huissen ontwikkelen is er deze link naar een item van Vroege Vogels.
https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/zomerportret-groene-ondernemer-tom-bade
Sinds haar oprichting in 2006 heeft Triple E altijd voorop gelopen als het gaat om innovaties en nieuwe concepten. We hebben eerder prijzen gewonnen, onder meer van het Ministerie van VROM voor het concept van de Landschapsveiling. Maar deze Rural Inspiration Award is voor ons het beste bewijs dat idealisme, creativiteit, integriteit en volharding toch altijd worden beloond. Zeker als het gepaard gaat met een goede zakelijke benadering en het inzetten van en samenwerken met de juiste mensen.